Wees kritisch bij gebruik van cone beam-CT

NTVT nieuwsbrief, november 2010


Radiologie

Cone beam-computertomografie (CBCT) geeft veel meer tandheelkundige informatie aan de tandarts dan de conventionele röntgenopnamen, maar er moet een rechtvaardiging zijn voor het gebruik van deze opnametechniek. Dat was de kern van het betoog dat prof. dr. Paul van der Stelt hield op het congres Tandheelkunde 2010 in Amsterdam. “Want CBCT geeft dan wel een lagere stralingsdosis dan de medische computertomografie, de stralingsdosis is altijd nog aanzienlijk hoger vergeleken met conventionele röntgenopnamen”, aldus Van der Stelt.

Volgens de richtlijnen van de European Academy of DentoMaxilloFacial Radiology moet een tandarts eerst een anamnese rond hebben alvorens hij kan bepalen of er een reden is voor het maken van een cone beam-CT of dat er andere manieren zijn om meer informatie te verkrijgen over het tandheelkundige probleem van de patiënt. Daarnaast heeft de tandarts de verplichting al het beeld verkregen met cone beam-CT te interpreteren en niet alleen de voor de tandheelkundige behandeling verkregen informatie. De tandarts zou daarbij de hulp van een andere deskundige kunnen inroepen (zie voor richtlijnen ook http://www.eadmfr.org/, via ‘Documents’of ‘Information’). Voor de Nederlandse praktijk zal dat volgens Van der Stelt betekenen dat het gebruik van cone beam-CT vergunnningsplichtig wordt, dat van de gebruiker wordt geëist dat hij de juiste scholing heeft gehad en dat hij al het verkregen beeld interpreteert.

Nadat een rechtvaardige keuze is gemaakt voor het vervaardigen van een cone beam-CT, bijvoorbeeld bij geïmpacteerde gebitselementen of bij het vinden van een endodontische laesie die op conventionele röntgenopnamen niet is te zien, kan er op het verkregen materiaal driedimensionale reconstructie worden toegepast zoals ‘image merging’ waarbij de weke delen en het skelet samen in één beeld kunnen worden getoond.
Toekomstmuziek is de techniek ‘virtual reality’, zoals ImmersaDeks of de machine CAVE (computer aided vitual environment) waarbij men als het ware ‘in’ een wortelkanaal kan staan. Deze apparatuur is te duur om aan te schaffen voor een algemene tandartspraktijk. Hiervoor ziet Van der Stelt eerder de ‘PC based virtual reality’ als betaalbaar alternatief (rond de $ 200).

Meer informatie over driedimensionale reconstructie van cone-beam-CT in de endodontologie: congres van de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie op zaterdag 20 november 2010 (www.nvve.com).

Wees kritisch bij gebruik van cone beam-CT

Home Mijn NVOI Erkende Implantologen TSVP-I Leden Richtlijnen Lid worden Secretariaat Partners Links RSS Facebook LinkedIn Twitter Engels