Dr. Jan Willem Hoekstra

Nijmegen, 23 augustus 2013


Vandaag promoveerde Jan Willem Hoekstra met zijn proefschrift binnen de vakgroep Biomaterialen van de afdeling Tandheelkunde van het UMC St. Radboud te Nijmegen.

De titel van zijn proefschrift is: Calcium Phosphate Based Materials for Bone Regeneration Preclinical and Clinical Aspects of In Vivo Application Prior to Implant Dentistry

Promotoren: Prof. dr. Gert J. Meijer en Prof. dr. John A. Jansen
Copromotor: dr. ing. Jeroen J.J.P. van den Beucken

Bij botopbouwprocedures voorafgaand aan implantologie, is het gebruik van autoloog bot nog altijd de gouden standaard. Hiervoor is echter een donorplaats nodig om dit bot te oogsten, hetgeen het creƫren van een extra chirurgische wond noodzakelijk maakt met alle nabezwaren van dien.
In het huidige proefschrift is geprobeerd om met de synthetische botvervanger calciumfosfaat, klinisch relevante botdefecten in grote diermodellen te herstellen. Het calciumfosfaat werd toegepast in cementvorm (mengsel van poeder en vloeistof dat in situ uithardt), waardoor de handelbaarheid van het materiaal sterk verbetert ten opzichte van de nu reeds commercieel verkrijgbare korrels. Het cement werd poreus gemaakt met behulp van snel oplossende polymere microsferen van PLGA (poly(lactic-co-glycolic acid)), zodat botingroei mogelijk werd.
De resultaten zijn veelbelovend, het calciumfosfaat cement bleek in bijna alle studies gelijk te presteren aan eigen bot. In sommige gevallen werd het calciumfosfaat uiteindelijk door het lichaam bijna compleet omgezet in natuurlijk bot. De volgende stap zou nu het toepassen van deze materialen in mensen moeten zijn.

Dr. Jan Willem Hoekstra

Home Mijn NVOI Erkende Implantologen TSVP-I Leden Richtlijnen Lid worden Secretariaat Partners Links RSS Facebook LinkedIn Twitter Engels