Bob - marine officier in ruste

68 jaar nu met bovenprothese op implantaten


'Inmiddels barst ik weer van het zelfvertrouwen, hap gewoon in een appel en ga weer gezellig met mijn vrouw uit eten. Heerlijk!'

Vroeger ging het allemaal anders, bij ons thuis was bovendien geen geld. Als je kiespijn had, ging je naar de tandarts en die trok de kies er uit. Dus op vrij jonge leeftijd had ik al een bovenprothese.

Mijn onderkaak was er gelukkig beter aan toe en toen ik bij de marine werkte is mijn gebit helemaal opgeknapt. De laatste jaren ging mijn bovenprothese echter steeds losser zitten. Plakken ging in het begin nog wel, maar er moest steeds vaker een laagje - een rebasing - in gemaakt worden en het hielp niet echt meer. Op het laatst wilde ik niet meer gezellig uit eten. Dat vond mijn vrouw natuurlijk niet leuk.

Mijn tandarts verwees me naar de kaakchirurg. Die vertelde me dat er eerst met wat bot uit mijn heup een basis voor de implantaten gemaakt moest worden en vroeg de behandeling aan bij mijn zorgverzekeraar.

Ik moest op het spreekuur van de adviserend tandarts van de zorgverzekeraar komen. Dat was niet echt om de hoek, maar ik voelde me wel serieus genomen. Zij zag het probleem meteen en gaf een positief advies aan de verzekeraar die binnen een paar weken een toestemming voor de vergoeding uit de Zorgverzekeringswet gaf. Mijn eigen bijdrage was nogal ingewikkeld. 8% van de kosten van het gebit én van de kosten van vaste "klik" deel (de steg) van de implantaten. Daarnaast had ik nog een deel van mijn jaarlijkse eigen risico te betalen. Het is verstandig voor de behandeling te vragen welke kosten je zelf moet betalen!

De behandelingen vielen tegen en alles bij elkaar duurde het wel langer dan een jaar. Er zijn wel zes implantaten, een zogenaamde steg en een 'klikprothese' gemaakt.

Maar nu... Ik barst weer van het zelfvertrouwen, hap gewoon in een appel en ga weer gezellig met mijn vrouw uit eten. Heerlijk!

Kijk hier voor meer informatie over de implantologische mogelijkheden bij het verlies van alle tanden en kiezen.