Persbericht Straumann

Ijsselstein, 24 maart 2015


Baanbrekende studie door onafhankelijke onderzoekers toont significant minder verlies bij Straumann-implantaten dan bij 7 andere merken

- Analyse van een klinische studie van meer dan 11.000 implantaten bij 2.765 patiënten en met een 9 jaar follow-up.
- De studie bewijst voor het eerst dat het implantaatverliespercentage afhankelijk is van het gebruikte implantaatmerk: Straumann heeft het laagste percentage implantaatverlies van alle in de studie onderzochte implantaatmerken.
- De bevindingen zijn zeer relevant voor tandartsen die hun implantaatkeuze baseren op onafhankelijk klinisch bewijs.
- De onafhankelijke studie is gepubliceerd in het toonaangevende Journal of Dental Research. 

Onderzoekers1 aan de universiteit van Göteborg in Zweden hebben een baanbrekende studie over het korte- en langetermijnsucces van implantaten bij een willekeurig geselecteerde groep patiënten gepubliceerd. Deze studie is relevant omdat ze een grote groep patiënten bestudeert die door meer dan 800 dental professionals werden geïmplanteerd, terwijl de meeste studies kleine patiëntengroepen bestuderen die door een klein aantal uitgekozen specialisten worden behandeld.
 
De studie betreft meer dan 11.000 implantaten, 2.765 patiënten en een follow-up van 596 patiënten na 9 jaar. Voor het eerst bewijst een studie dat het implantaatmerk van invloed is op het implantaatverlies. Straumann heeft het laagste percentage implantaatverlies van de acht implantaatmerken die in de studie zijn onderzocht.
 
Uit een analyse van deze gegevens blijkt dat bij 4,4% van de patiënten “early implant loss” optrad of implantaatverlies voor de plaatsing van de prothetische restauratie (1,4% van de implantaten) en bij 4,2% van de patiënten “late implant loss” of implantaatverlies na het plaatsen van de prothetische restauratie2(2,0% van de implantaten). In totaal verloor bijna 8% van de patiënten ten minste een implantaat.
 
Een belangrijke conclusie van de studie is dat het implantaatmerk van invloed is op het implantaatverlies. De implantaten van de firma’s Astra Tech, Nobel Biocare en Straumann zijn in de studie het meest gebruikt. Naast de percentages van de early en late implant loss wordt in de studie de relatieve waarschijnlijkheid van het implantaatverlies of “odds ratios” gepresenteerd. In vergelijking met Straumann is de relatieve waarschijnlijkheid van een early implant loss bij Nobel Biocare en Astra Tech ongeveer tweemaal zo hoog2 en vijf keer hoger voor de late implant loss3. De relatieve waarschijnlijkheid van early implant loss bij andere merken was bijna acht keer hoger2, voor de late implant loss bijna zestig keer hoger2.  
 
Op enkele uitzonderingen na hadden de Nobel Biocare-implantaten een TiUnite®-oppervlak, de Astra Tech-implantaten een TiOblast®-oppervlak en de Straumann-implantaten een SLA®-oppervlak. Kort nadat de patiënten uit deze studie in 2005 met implantaten zijn behandeld, introduceerde Straumann het SLActive®-oppervlak. Dit oppervlak heeft ten opzichte van het SLA®-oppervlak verbeterde inhelingseigenschappen die in preklinische en klinische studies4  uitgebreid is aangetoond.
 
‘Deze bevindingen zijn zeer relevant voor tandartsen die aan hun patiënten implantaten willen bieden op basis van onafhankelijk klinisch bewijs. Voor zover wij weten, is er geen ander implantaatmerk op de markt dat zo wordt ondersteund met zulke vergelijkbare langetermijngegevens’, aldus Dr. Christoph Appert, Hoofd Research bij Straumann.
 
De studie is in een klinische onderzoeksbijlage van het Journal of Dental Research gepubliceerd met de titel ‘Effectiveness of Implant Therapy Analyzed in a Swedish Population: Early and Late Implant Loss’ door J. Derks, J. Håkansson, J.L. Wennström, C. Tomasi, M. Larsson en T. Berglundh.
 
1 Derks J, Håkansson J, Wennström JL, Tomasi C, Larsson M, Berglundh T,
Dept. of Periodontology, Institute of Odontology, Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg
 
2 Statistically significant
 
3 Not statistically significant
 
4 Lang NP, Salvi GE, Huynh-Ba G, Ivanovski S, Donos N, Bosshardt DD. Early osseointegration to hydrophilic and hydrophobic implant surfaces in humans. Clin Oral Implants Res. 2011 Apr;22(4):349-56
 
Buser D, Broggini N, Wieland M, Schenk RK, Denzer AJ, Cochran DL, Hoffmann B, Lussi A, Steinemann SG. Enhanced bone apposition to a chemically modified SLA titanium surface, J Dent Res. 2004 Jul;83(7):529-33
 
TiUnite® and TiOblast® are registered trademarks of Nobel Biocare and Astra Tech respectively

Home Mijn NVOI Erkende Implantologen TSVP-I Leden Richtlijnen Lid worden Secretariaat Partners Links RSS Facebook LinkedIn Twitter Engels