Prijzen tandarts uiterlijk 2011 vrij

NRC, 1 april 2009


Vanaf die datum moeten tandartsen met elkaar concurreren op prijs en kwaliteit.
Dat advies heeft zorgautoriteit NZa gisteren gegeven aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA). De verwachting is dat hij dit advies zal overnemen. Formeel gaat het om een experiment van vijf jaar. De vrije prijzen gaan gelden voor alle 11.000 tandartsen en 200 orthodontisten.
Nu worden prijzen voor vullingen, kronen, beugels, kunstgebitten en controles vastgesteld door de NZa. Vanaf 2011 bepalen zorgverzekeraars in onderhandelingen met tandartsen die tarieven. Eenvijfde van de consumenten is niet verzekerd voor tandartszorg en zal daarom volgens de NZa scherper kijken naar prijs en kwaliteit. „De prijs-kwaliteitverhouding neemt toe”, verwacht een woordvoerder van de NZa. Ze meent dat bijvoorbeeld op gebied van kronen, die vaak honderden euro’s per stuk kosten, prijsconcurrentie ontstaat. Veel tandartsen laten al kronen maken in Zuidoost-AziĆ«. Daarop besparen ze tientallen procenten.
Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 wil de overheid de kwaliteit van de zorg verbeteren en de fors stijgende kosten in toom houden. Eerder kregen onder andere ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en fysiotherapeuten te maken met vrije tarieven voor hun behandelingen.
Onderdeel van de liberalisering is dat klanten van tandartsen vooraf een prijsopgave kunnen eisen. Als een ingreep meer dan 150 euro kost, worden tandartsen verplicht automatisch een opgave te doen.
De Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) is positief over het advies van de NZa. De NMT verwacht dat tandartsen consumenten beter zullen informeren, maar dat de prijzen weinig dalen. „We hopen niet dat consumenten gaan shoppen”, zegt NMT-voorzitter Rob Barnasconi.

Home Mijn NVOI Erkende Implantologen TSVP-I Leden Richtlijnen Lid worden Secretariaat Partners Links RSS Facebook LinkedIn Twitter Engels