Promotie Dr. S.A. Zijderveld

Amsterdam, 12 maart 2010


Titel proefschrift:
Bone regeneration with different grafting materials in a human maxillary sinus floor elevation model

In het proefschrift, getiteld Bone regeneration with different grafting materials in a human maxillary sinus floor elevation model, worden de resultaten beschreven van een prospectief vergelijkend klinisch, röntgenologisch, histologisch en histomorfometrisch onderzoek van meerdere augmentatiematerialen in een sinusbodemelevatie-model met zowel korte als lange termijns resultaten.
Een beta-tricalciumfosfaat (Cerasorb) werd vergeleken met mandibulair bot volgens het splitmouth design. Het beta-tricalciumfosfaat bleek een acceptabel botsubstituut bij sinusbodemelevatie mits de resterende kaakhoogte de primaire stabiliteit van de implantaten garandeert. Het botvolumepercentage bleek na 6 maanden wel significant lager dan van autoloog bot. In een röntgenologisch follow-up onderzoek van 5 jaar was de afname in verticale grafthoogte in het eerste 1,5 jaar significant hoger dan de periode daarna en overeenkomend met de autologe botgraft.
In een andere prospectieve histologische en histomorfometrische studie werd het effect van pre-compressie van een botgraft uit de crista iliaca op remodeling vergeleken met ongecomprimeerd spongieus bot uit de crista ilaca volgens het splitmouth design.
Pre-compressie bleek na 4 maanden geen betere, maar ook geen slechtere, botkwantiteit en botkwaliteit te geven.

Promotie Dr. S.A. Zijderveld

 

Home Mijn NVOI Erkende Implantologen TSVP-I Leden Richtlijnen Lid worden Secretariaat Partners Links RSS Facebook LinkedIn Twitter Engels