De imaginaire wereld (1)

H. Honderd, columnist, 28 februari 2010


Via internet kun je naar een interactieve site waar leden van de “Imaginary World” bouwen aan een toekomstbeeld. Ik heb eerst een account aangevraagd. Overigens pas te verkrijgen na het invullen van 113 vragen en een akkoordverklaring dat men de site niet zal misbruiken voor statements op het gebied van politieke aard, racisme, sexuele aard, geloofsovertuiging en financieel gewin. Zelfs een kort CV moest ge-upload worden. Na pas een week kwamen username en password binnen. Je vraagt je meteen af wat ze in die week gedaan hebben. Antwoorden op de vragen beoordeeld? Persoonsgegevens gecontroleerd? Wat maakt het mij uit, ik mag meedoen.
Na inloggen, krijg ik het gevoel dat ik een 5-sterren hotel binnenkom. Een Engelstalige digitale dame (absoluut charmant te noemen, op een niet-truttige manier) heet mij welkom, weet dat het mijn eerste bezoek is en geeft een korte uitleg over de indeling van de site en de verschillende mogelijkheden. Het is dat ik me realiseer dat ik naar mijn laptopscherm kijk; ik had bijna het glas bubbelwijn aangepakt dat een ober mij aanreikt. Ik kan kiezen uit verschillende categorieën, waarvan veel naamgevingen overeenkomen met studierichtingen van hogeschool en universiteit. De dame, waarvan ik inmiddels weet dat het mijn personal assistant is, Sarah geheten, vertelt mij dat ik elke categorie mag bezoeken, vrij kan rondkijken, vragen mag stellen aan de manager van dat deel, maar nooit mee mag doen. Ik mag alleen meedoen in mijn eigen categorie; bij de rest ben ik slechts toeschouwer. Mijn categorie blijkt “Dentistry, Oral Surgery & Orthodontics” te zijn. Ik had bij de vragen toch verschillende interessegebieden aangegeven. De rest kwam zeker niet geloofwaardig over. Sarah adviseert me eerst in mijn eigen “wereld” rond te kijken, alles rustig op me in te laten werken, kijken waar andere collega’s in mijn wereld mee bezig zijn en de methode van vragen stellen aan de manager te leren. Vragen stellen gaat via een tekstregel aan de bovenzijde van het scherm. Zij legt me uit dat goede vragen stellen aan de manager veel onnodig probeerwerk scheelt. Een advies in de geest van: lees eerst de gebruiksaanwijzing, voordat je alle knopjes probeert. Typisch iets voor mannelijke tandartsen om dat andersom te doen. Sarah vraagt of ze op dit moment nog iets voor me kan beteken. Ik typ “no thanks” in de tekstregel. Ze vertelt nog dat ik alleen “Sarah” in de tekstregel hoef te tikken, indien ik haar weer nodig heb en loopt op haar hoge hakken en met een licht tikkend geluid het scherm uit. Wow, dit maak je alleen mee in een imaginaire wereld. Ik in ieder geval wel.
Vragen stellen en er achter komen hoe de zaken zijn georganiseerd in “mijn” wereld blijkt gemakkelijk. Het is een uiterst gebruikersvriendelijke site en dat past natuurlijk ook wel bij een imaginaire wereld. Bij het intypen van een vraag verschijnt de manager en vertelt me waar en bij wie ik moet zijn in het programma. Ik loop een aantal thema’s af binnen mijn categorie en merk dat er steeds een virtueel persoon bezig is een optimale situatie te creëren in woord en beeld en de condities te beschrijven om dat te kunnen bewerkstelligen. Ik kan binnen die thema’s naar filmpjes van behandelingen kijken, er is een onderdeel FAQ’s en ik kan geheel interactief veranderingen aangeven in een mondholte en vragen wat de mogelijke behandelingen zijn. De persoon geeft vervolgens een uiteenzetting van de mogelijkheden en laat de therapie zien en het eindresultaat. Ongelooflijk wat deze man met composiet kan!
Na een paar uur rondgekeken te hebben (ik heb de tijd overigens niet gemerkt), sta ik met de manager voor een dichte kamerdeur. Hé, hoezo sta ìk voor een deur. Het blijkt dat tijdens de rondleiding door de manager langzaam een persoon gecreëerd is. De manager legt alles aan die persoon uit en lijkt niet meer tegen mij te praten. Mìjn vragen worden aan hem uitgelegd. Alsof ik een rol heb gekregen in de site.
“Implant dentistry” staat op de deur. Ik klik op de deur, waarop deze open gaat. Ik stap naar binnen, of beter, mijn persoon stapt naar binnen en kijkt verwonderd om zich heen. Een volledig lege kamer. De manager is verdwenen en dus typ ik Sarah’s naam in. Ze staat meteen achter me. “En nu?” vraag ik. “It’s up to you. It’s your world” antwoordt ze. Ik mag mijn eigen ideale implantologie-wereld scheppen!


 

Home Mijn NVOI Erkende Implantologen TSVP-I Leden Richtlijnen Lid worden Secretariaat Partners Links RSS Facebook LinkedIn Twitter Engels