Van stamcel tot tand

Dentz, nr 6 2009


De Finse hoogleraar ontwikkelingsbiologie prof.dr. Irma Thesleff bezet dit jaar de Valkhofleerstoel aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze leerstoel is in het leven geroepen door het UMC St Radboud om internationaal toonaangevende, bij voorkeur vrouwelijke wetenschappers tijdelijk naar Nijmegen te halen. Thesleff maakte naam met onderzoek op het gebied van de ontwikkeling van tanden en kiezen uit stamcellen.

Verbonden aan het instituut voor biotechnologie van de universiteit van Helsinki, onderzoekt zij al een ruim een kwart eeuw de ontwikkeling van tanden en kiezen vanaf het genniveau. Zij ontdekte dat dit proces al op de tiende dag na de bevruchting begint. Stoornissen in de ontwikkeling leiden tot te veel of juist te weinig tanden.

Thesleff ontrafelde de rol die diverse ontwikkelingsgenen spelen bij de differentiatie van stamcellen tot weefsels, die gezamenlijk zorgen voor de aanleg van tanden en kiezen. Enkele jaren geleden deed Thesleff een opzienbarende vondst: zij toonde aan dat een mutatie in het gen met de naam AXIN2 niet alleen leidt tot een tekort aan tanden (oligodontie), maar ook een rol speelt bij het ontstaan van enkele vormen van darmkanker. Dit verband kan in de toekomst wellicht gebruikt worden bij de preventie van darmkanker bij mensen met oligodontie.

Momenteel onderzoekt Thesleff of het mogelijk is om stamcellen zodanig te beïnvloeden, dat deze zich gaan differentiëren tot cellen die tanden kunnen vormen. Op deze manier kunnen straks mensen met oligodontie misschien toch aan eigen tanden en kiezen geholpen worden. Thesleff ontdekte bovendien, dat de ontwikkeling van te vèèl tanden veroorzaakt wordt door fouten in genen die ook zorgen voor de sluiting van de fontanellen in de schedel.

Bron: Radboud Universiteit

 

Home Mijn NVOI Erkende Implantologen TSVP-I Leden Richtlijnen Lid worden Secretariaat Partners Links RSS Facebook LinkedIn Twitter Engels