Promotie Dr. N. Tymstra

Groningen, 30 juni 2010


Nynke Tymstra promoveerde op 30 juni jl. op het proefschrift " Effects of dental implants on hard and soft tissues"  aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Promotoren waren Prof. dr. H.J.A. Meijer, Prof. dr. G.M. Raghoebar en Prof. dr. A. Vissink.

Twee kronen op 1 implantaat oplossing voor ruimtegebrek?

Witte tanden en mooi roze driehoekjes tandvlees ertussen. Voor mensen die 2 voortanden missen en daarom 2 implantaten hebben, is dat ideaal vaak niet weggelegd. Voor 2 implantaten naast elkaar is ruimte nodig, en die ruimte is er soms niet. Als de implantaten te dicht bij elkaar staan, slinkt het bot ertussen en krimpt ook het tandvlees. Daardoor ontstaat een zwart gat in plaats van gezond tandvlees.
Nynke Tymstra vergeleek de gebitten van 20 patiënten met 2 conventionele vlakke implantaten, naast elkaar, en 20 patiënten met 2 nieuwe implantaten met een gewelfde vorm.

Een jaar na plaatsing was het bot rond de gewelfde implantaten iets meer geslonken dan rond de vlakke, maar was er geen verschil in het slinken van het tandvlees. Hoewel patiënten vaak zeer tevreden bleken, concludeert Tymstra dat maar moeilijk een voorspelbaar resultaat te krijgen is waar ook de tandarts tevreden mee is.
In een pilotstudie vergeleek ze verder 5 patiënten met 2 vlakke implantaten naast elkaar met 5 patiënten met 2 kronen op 1 implantaat. De optie van een implantaat met 2 kronen zou een oplossing kunnen bieden wanneer er te weinig ruimte is voor 2 afzonderlijke implantaten.


Promotie Dr. N. Tymstra

 

Home Mijn NVOI Erkende Implantologen TSVP-I Leden Richtlijnen Lid worden Secretariaat Partners Links RSS Facebook LinkedIn Twitter Engels