Voordelen van implantaten


Implantaat met kroon of brug?
Implantaten hebben een aantal voordelen. Een belangrijk voordeel is dat de behandeling zich beperkt tot de plaats waar het probleem zich voordoet. Een implantaat vervangt de ontbrekende tand of kies zonder de andere tanden of kiezen te belasten, terwijl voor een brug aangrenzende tanden en kiezen moeten worden bijgeslepen. Met een implantaat spaart u dus uw eigen tanden en kiezen. Een belangrijk voordeel voor uw mond in z’n geheel, vooral op langere termijn. Bovendien gaan implantaten vaak een leven lang mee.

Ander voordeel is dat een implantaat de tand of kies inclusief de wortel vervangt. Een brug vervangt alleen de tand of kies. Het bot rondom de verwijderde wortel slinkt op den duur, terwijl bij een implantaat de contouren van uw kaak en uw tandvlees intact blijven. Ook na jaren ziet niemand dat het niet uw eigen tanden of kiezen zijn. Met een implantaat spaart u uw andere tanden.

Als implantaten niet de juiste oplossing voor u zijn, kunnen een uitneembaar plaatje met een tand, een uitneembaar frame met tanden of een vaste brugconstructie een alternatief zijn.

Wanneer u nog eigen tanden en kiezen heeft, is het van belang dat het tandvlees er omheen gezond is. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam daar eerst wat aan te laten doen.
Prothese op implantaten of een kunstgebit?
Als u al uw tanden en kiezen mist of uw kaak onvoldoende houvast biedt voor een gewoon kunstgebit, is een gebitsprothese op implantaten vaak de oplossing. Het is een kunstgebit dat vastzit waardoor u weer goed kunt kauwen en spreken.

Bij een gebitsprothese krijgt u twee implantaten in uw onderkaak geplaatst. Ze vormen de pijlers waarop de prothese op de kaak wordt vast geklikt. Dat gebeurt met een staafverbinding of drukknoppen. Bij sommige patiënten zijn vier implantaten in de kaak nodig.

Er zijn geen alternatieven, behalve het gebruik van prothetische kleefmiddelen.

In principe kan iedere volwassene een implantaat krijgen. Voorwaarde is dat u voldoende kaakbot hebt om een implantaat te plaatsen. Als dat niet het geval is, is het meestal wel mogelijk extra bot te plaatsen. Zie: Te weinig bot.

Uit de inspectie van uw mond en de analyse van de röntgenfoto's door de implantoloog blijkt of het mogelijk is implantaten bij u te plaatsen.

implantaten met 'drukknoppen'             prothese met 'drukknoppen'

steg op vier implantaten                       prothese voor steg